Caramida
caramida Wienerberger

Avantajele utilizarii caramizilor

Produsele sunt realizate cu tehnologie de varf si argile de foarte buna calitate, fapt ce le confera parametrii tehnici superiori, remarcandu-se rezistenta la compresiune constant peste 10 N/mm² la tipurile de caramida LD si peste 15 N/mm² la tipurile de caramida HD.

Avantajele utilizarii caramizilor din argila arsa la lucrarile de constructii:

 • Caramida asigura durabilitate în timp a constructiilor
 • Este atestata si verificata, în timp, de milenii
 • Este un produs 100% natural fiind fabricata doar din argila si nisipuri argiloase
  Din aceste considerente, este un produs ecologic
 • Volumul mare de goluri verticale, îi confera un grad de izolare termica ridicat
 • Caramida îmbina cel mai bine proprietatea de rezistenta la compresiune cu cea de izolare termica
 • Rezistenta la foc pana la 1000°C
 • Avand o strucutura compacta si stabila, obtinuta în urma procesului de ardere, nu îsi schimba proprietatile în timp fiind un material care nu imbatraneste, nu se degradeaza

Domenii de utilizare:
Domeniul de utilizare al produsului este in constructii, pentru aplicatii portante si neportante sub toate formele de ziduri, inclusiv zidarie cu pereti simpli sau dubli, pereti despartitori, ziduri de sustinere si de temelie si ziduri utilizate la subsol (cu asigurarea de hidroizolatie conform CR6/2006), conform SR EN 771-1:2011:

 • zidarie obisnuita: pentru pereti interiori si exteriori
 • zidarie protejata: zidaria peretilor exteriori care poate fi protejata printr-un strat de tencuiala sau acoperire metalica
 • zidarie pentru gletuire: utilizata in interior sau exterior
 • zidarie de izolatie termica: zidaria consta in elemente cu multe perforatii

Instructiuni de utilizare
Este bine ca in proiectare sa se tina cont de dimensiunile elementelor de zidarie, pentru a preintampina prea multe taieri, in asa fel incat un rand sa fie format numai din caramizi intregi, iar inaltimea cladirii sa fie multiplu din inaltimea elementului plus mortarul.
Pentru a ajunge la cota dorita, este necesara o distanta mai mica decat inaltimea caramizii, se va utiliza acelasi tip de caramida taiata pana la inaltimea necesara. Nu este recomandata utilizarea altui tip de caramida.
Cand produsele se monteaza in cadre de beton armat, acestea din urma trebuie izolate de regula printr-un material din acelasi tip cu zidaria, pentru a se evita formarea unei punti termice, iar pentru a evita aparitia fisurilor se va aplica o plasa de sarma sau fibra de sticla.
Utilizarea produsului sa se faca conform domeniului de aplicare al standardului de produs.

Instructiuni de manipulare si transport
Caramida se manipuleaza la incarcare si descarcare in mijloace de transport cu motostivuitoare si macarale.
Caramida se transporta infoliata, pe un singur nivel, pentru a nu pune in pericol siguranta celorlalti participanti in trafic.

Instructiuni de depozitare
Depozitarea produselor se face pe platforme drepte care sa nu conduca la deteriorarea acestora. Se interzice incarcarea si descarcarea caramizilor prin aruncare si depozitarea sau transportul in gramada. Se depoziteaza infoliati in stive pe maxim patru randuri inaltime.